Het verhaal van Duuk
Duuk is geboren met een complexe hartafwijking: Tricuspidalis Atresie, oftewel een eenkamerhart. Zijn bloedsomloop is gemengd en het zuurstofpercentage in zijn bloed is tussen de 75-85%. Ondanks dat je zou verwachten dat een kind met deze afwijking niet goed kan sporten, doet Duuk dat ‘gewoon’ wel. Hij rent misschien niet zo hard als zijn teamgenootjes, maar hij geniet er extra van.
Op écht voetbal
Zoals bij zoveel jongens van zijn leeftijd, is er één sport die boven alles uitstijgt: voetbal. Toen hij klein was, zat hij al op zaalvoetbal voor kleuters. En toen Duuk op vierjarige leeftijd opnieuw werd geopereerd, had hij een doel: daarna op écht voetbal. Een jaar later kon Duuk zijn droom waarmaken. Zijn hart was toen zo gecorrigeerd dat hij zelfs niet onderdeed voor leeftijdgenootjes.
Een pacemaker
Helaas kon Duuk maar een half jaar genieten van zijn sport. We kwam erachter dat zijn ‘hoestbuien’ een uiterst zeldzame en veelal fatale complicatie bleken te zijn. Er was een rigoureuze oplossing nodig: zijn hart werd teruggedraaid naar de vorige versie, er werd een extra shunt geplaatst én… hij kreeg een pacemaker. Toen Duuk hoorde dat hij geopereerd moest worden, vroeg hij gelijk of hij daarna nog wel kon voetballen. Een vraag die niemand kon daar beantwoorden.
Sporten met de Pace-Pro®
Voetballen met een pacemaker in je buik levert extra risico’s op: bij een harde bal of trap in de buik kunnen de draden breken, waardoor een extra operatie nodig is. Gelukkig is daar een oplossing voor: de Pace-Pro®. Dit is een carbon beschermer die in een shirt of pakje wordt vastgemaakt en zo de pacemaker beschermd tegen klappen. Helaas is het een kostbaar maatwerkproduct, en wordt het voor kinderen niet door de zorgverzekeraars vergoed. Gelukkig wisten wij, mede doordat Duuks papa de Dam tot Dam loop voor Hartekind heeft gelopen, dat Hartekind hierbij helpt. Duuk heeft veel moeten inleveren, maar door de Pace-Pro® kan hij één ding gelukkig wel weer: voetballen.
Genieten van het leven
Sinds Duuk de Pace-Pro® heeft kan hij weer meedoen met voetbal en de gymles op school, zonder dat zijn pacemaker daarbij roet in het eten gooit. En kan hij dus nog net even meer genieten van zijn leven. Met dank aan Stichting Hartekind en Raymond (de PacePromaker).
Help je mee?
In Nederland zijn er 25.000 kinderen met een hartafwijking. Elke 48 uur overlijdt één van hen. Een hartafwijking is daarmee doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen. Dat moet en kan anders! Onderzoek is dé oplossing en jouw donatie maakt dat mogelijk.
Word nu vaste donateur van Stichting Hartekind. Denk met je hart, geef met je hart!
Geschreven door Michelle, moeder van Duuk