Saturatiemeting: screening op aangeboren hartafwijkingen

Een hartafwijking is de grootste doodsoorzaak bij kinderen. Uit onderzoek blijkt dat op een eenvoudige manier jaarlijks tot wel 35 kinderen vroeg gediagnosticeerd kunnen worden, wat hun kansen op overleving sterk vergroot. Dit kan door het zuurstofgehalte te meten bij alle pasgeborenen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Stichting Hartekind is een project gestart om alle eerstelijns verloskundigen in Nederland van een saturatiemeter te voorzien. 

Vroegtijdig ontdekken van levensbelang 

Een kwart van de kinderen met een aangeboren hartafwijking heeft een zogenaamde kritische hartafwijking. Als er niet snel na hun geboorte wordt ingegrepen, overlijden deze baby’s binnen een paar weken. Het vroegtijdig ontdekken is dus cruciaal, maar toch wordt 30 tot 40 procent van de kritische hartafwijkingen tijdens de 20-wekenecho gemist. Bovendien ontstaan de eerste symptomen vaak pas een aantal dagen na de geboorte. Dan is het soms al te laat. Het gebruik van een saturatiemeter is van levensbelang.

Dit project is opgezet door onderzoekers Arjan te Pas, Ilona Narayen en Nico Blom. Stichting Edwin Bouw Fonds en Sazas hebben een mooie donatie gedaan en de laatste financiering is tot stand gekomen via opbrengsten van het Hartekind Gala in 2022. Op dit moment is bijna twee-derde van de eerstelijnsverloskundigen voorzien van een gratis saturatiemeter. Zij zijn getraind om de controle goed uit te voeren en gestart met de metingen.

Het meten van het zuurstofgehalte bij een pasgeboren baby is een snel en pijnloos en heeft een groot resultaat. Het helpt mij om de conditie van een kind beter te kunnen beoordelen.

Cindy de Groot

Verloskundige