Doodsoorzaak nummer 1
In Nederland zijn er 25.000 kinderen met een hartafwijking, ook wel ‘hartekinderen’ genoemd. Maar liefst 1 op de 100 baby’s wordt ermee geboren.
Ongeveer tweederde van alle hartekinderen moet vlak na de geboorte één of meerdere levensreddende operatie(s) ondergaan. Maar geopereerd is niet genezen. Veel hartekinderen hebben een kortere levensverwachting en een lagere kwaliteit van leven door hartfalen, hartritmestoornissen en/of opgelopen hersenschade. En nog altijd overlijdt er elke 48 uur een kind aan de gevolgen van een hartafwijking. Dat maakt de hartafwijking zelfs doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen tot 15 jaar!
Onze missie
Stichting Hartekind zet zich in voor het vergroten van de overlevingskansen van hartekinderen en het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Dit doen wij door:
Financieren onderzoek
Méér onderzoek is noodzakelijk zodat artsen hartafwijkingen, complicaties, restafwijkingen, hartritmestoornissen, hartfalen, hersenschade en ontwikkelingsproblemen beter leren begrijpen, behandelen én voorkomen.
Voorlichting ouders
Hartekinderen krijgen hun leven lang te maken met obstakels. Wij hebben veel kennis in huis en kunnen ouders voorzien van praktische informatie en hulpmiddelen, inspireren met positieve verhalen en soms gewoon een luisterend oor bieden.
Meer bewustwording
We richten ons op het grote publiek en het creëren van bewustwording rondom de problematiek en impact van hartafwijkingen bij kinderen. Het leed dat nu plaatsvindt achter de voordeur moet nationaal maatschappelijke urgentie krijgen.