Monitoren hartritme met wearables

Om het hartritme van kinderen met een aangeboren hartafwijking thuis te monitoren wordt vaak gebruikgemaakt van een Holter ECG. Zo’n apparaat is groot en log, kan huidirritatie geven en de batterij is al na enkele dagen leeg. Tegenwoordig zijn er nieuwe, moderne apparaten beschikbaar die een stuk comfortabeler zijn; de zogeheten ‘wearables’.

Met een stimuleringsbijdrage van Stichting Hartekind onderzoekt het Erasmus MC of deze wearables ook betrouwbaar het hartritme kunnen meten bij kinderen met een hartafwijking.

Smart shirt en smart watch monitoren hartritme

Het onderzoek richt zich op twee veelbelovende wearables. De ‘smart watch’ is een polsbandje dat de pulsaties van de slagader in de onderarm detecteert. Het ‘smart shirt’ is een T-shirt met ingebouwde elektroden dat de hartactiviteit meet. De dertig kinderen die meedoen aan het onderzoek hebben zowel een wearable als een traditionele Holter-ECG gedragen. Zo kunnen de resultaten worden vergeleken.

Als deze wearables bij kinderen met een hartafwijking inderdaad betrouwbaar het hartritme kunnen meten en ritmestoornissen kunnen detecteren, dan kunnen zij de Holter-ECG mogelijk vervangen. Het doel is dat kinderen met een hartafwijking volop kunnen genieten van spelen en sporten, terwijl zij ondertussen comfortabel gemonitord worden.

Kinderen met een hartafwijking comfortabel monitoren  

De eerste uitkomsten van het onderzoek zijn veelbelovend. Het smart shirt en de smart watch kunnen het hartritme van kinderen met een aangeboren hartafwijking betrouwbaar meten. De kinderen die hebben meegedaan aan het onderzoek, zijn ook positief over de wearables. Ze vinden de wearables comfortabeler dan een Holter-ECG, omdat ze er tijdens het bewegen en slapen minder last van hebben.

Wearables versus Holter-ECG

De onderzoekers zijn nog bezig met de laatste analyses. Als de wearables betrouwbaar genoeg zijn om ritmestoornissen te detecteren bij kinderen, dan kunnen deze de Holter-ECG in de toekomst mogelijk vervangen. Het doel is dat kinderen met een hartafwijking volop kunnen genieten van spelen en sporten, terwijl zij ondertussen comfortabel gemonitord worden.

Betrokken centra en onderzoekers
  • Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis
  • TU Delft 

Onderzoeksleider:

  • Dr. Arend van Deutekom, kindercardioloog in het Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis 

Overige betrokken onderzoekers:

  • Hidde Hardon, promovendus in het Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis
  • Yara van Kerkhof, student master human movement sciences, stagiair in het in het Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis en ambassadeur van Stichting Hartekind
  • Dr. Janneke Kammeraad, kindercardioloog in het Erasmus MC  Sophia kinderziekenhuis
  • Dr. Beatrijs Bartelds, kindercardioloog in het Erasmus MC  Sophia kinderziekenhuis