VELOCITY-onderzoek: Afwijkende bloedstroom in beeld met 4D-flow MRI

Een aangeboren hartafwijking en de operatie die vaak nodig is, kunnen ervoor zorgen dat het bloed bij hartekinderen anders door het hart en bloedvaten stroomt. Met 4D-flow MRI is het mogelijk om de afwijkende bloedstroom van hartekinderen in beeld te brengen. In 2018 startte het VELOCITY-onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wilhelmina Kinderziekenhuis/Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Waarom onderzoek?

Het normale hart is in staat om op een efficiënte manier het bloed rond te pompen naar de longen en het lichaam. Een aangeboren hartafwijking en de operatie die vaak nodig is bij deze kinderen, kunnen er echter voor zorgen dat het bloed anders door het hart en bloedvaten stroomt. Het rondpompen van het bloed verloopt bij hartekinderen vaak ook minder efficiënt. Hierdoor hebben zij bijvoorbeeld moeite om inspanningen vol te houden.

Het is belangrijk om inzicht in te hebben in het verloop van de bloedstroom van hartekinderen. Op latere leeftijd kan een afwijkende bloedstroom namelijk ook problemen geven, zoals het optreden van hartfalen en ritmestoornissen. Als de afwijkende bloedstroom op tijd wordt opgemerkt, dan kunnen artsen eerder ingrijpen.

4D-flow MRI

Met de vierdimensionale-flow MRI (4D-flow MRI) beeldtechniek, kunnen de snelheid van de bloedstroming en de richting in beeld worden gebracht. Dit levert belangrijke informatie op, zeker bij kinderen met een complexe aangeboren hartafwijking zoals een Fontan-Circulatie of een Transpositie van de Grote Vaten (TGA). Een groot voordeel van 4D-flow MRI is daarnaast dat er geen röntgenstraling of contrastmiddelen hoeven te worden gebruikt.

In het LUMC werd onderzoek gedaan naar kinderen eenkamerhart, waarvoor zij in het verleden een Fontan operatie hebben ondergaan. De onderzoekers uit het UMCU keken naar patiënten met een transpositie van de grote vaten na een arteriële switch operatie. Behalve de geavanceerde MRI scan, namen de onderzoekers ook fietstesten om de inspanningstolerantie in kaart te brengen.

Minder efficiënte bloedstroom bij kinderen met complexe hartafwijking

De onderzoekers van het VELOCITY-onderzoek zagen dat er 13 jaar na de laatste operatie er een duidelijke toename was van de bloedstroomsnelheid en energieverlies in bepaalde delen van de Fontan circulatie. De bloedstroom bleek bij deze patiënten minder efficiënt. Dit ging gepaard met een verminderde inspanningstolerantie en meer littekenvorming in de lever.

Net zoals bij de kinderen met een een Fontan-circulatie, zagen de onderzoekers dat ook bij kinderen met een transpositie van de grote vaten, het bloed minder efficiënt stroomt. Wederom hing een groter energieverlies in de bloedstroming samen met een verminderde inspanningstolerantie. 


Video’s over het VELOCITY-onderzoek

Om u meer informatie over dit belangrijke onderzoek te geven heeft Stichting Hartekind eind 2019 diverse informatieve video’s gemaakt. Hierin ondergaat Maurice Lede (bekend van o.a. 3 op Reis) het onderzoek, zoals normaal hartekinderen dit ondergaan. Hij doet een inspanningstest, krijgt een echo en gaat het MRI apparaat in. Daarna worden deze onderzoeksresultaten geanalyseerd.

Betrokken centra en onderzoekers

Onderzoeksleiders:

Uitvoerend onderzoekers:

  • Dr. Evangeline Warmerdam. Zij promoveerde in augustus 2021 op het deelonderzoek bij patiënten met een transpositie van de grote vaten.
  • Dr. Friso Rijnberg. Hij promoveerde in december 2023 cum laude op het deelonderzoek bij patiënten met een Fontan-circulatie.

Betrokken medisch centra

  • UMCU Utrecht
  • LUMC Leiden
  • TU Delft