Baby’s met aangeboren hartafwijking laat afnavelen: onderzoek State of Art
Kinderen met een aangeboren hartafwijking hebben vaak een lastige start. Zo hebben baby’s met een transpositie van de grote vaten (TGA) direct na de geboorte al medische ingrepen nodig. Mogelijk heeft het laat afnavelen – het wachten met afklemmen van de navelstreng – net als bij kinderen zonder aangeboren hartafwijking ook voor hen gezondheidsvoordelen. Dit onderzoekt het CAHAL in de studie State of Art, dat wordt gefinancierd door Stichting Hartekind.
Gezondheidsvoordelen laat afnavelen
Bij laat afnavelen wordt er gewacht met het afklemmen van de navelstreng totdat de ademhaling goed op gang is gekomen. Voor baby’s zonder aangeboren hartafwijking heeft dit bewezen voordelen voor de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van het lichaam en de hersenen. Om die reden wordt aangenomen dat deze techniek ook gunstig is voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Dit wordt momenteel onderzocht voor kinderen met een transpositie van de grote vaten.
Unieke opvangtafel maakt betere start mogelijk
De onderzoekers van State of Art pleiten voor een andere behandelingsaanpak bij kinderen met een aangeboren hartafwijking.
Door gebruik te maken van een speciale opvangtafel, kunnen de pasgeboren baby’s dicht bij hun moeder worden gestabiliseerd. Hierdoor kunnen zuigelingen met een transpositie van de grote vaten nu – onder gecontroleerde omstandigheden – na de geboorte bij moeder (huid-op huid) liggen. De kinderen hoeven dus niet meer op een aparte opvangtafel buiten de verloskamer te worden beoordeeld. Dit zorgt voor een betere hechting tussen moeder en kind.
De grootste winst van dit onderzoek is voor de ouders en het kind. Kinderen met een transpositie van de grote vaten worden aan bed bij hun moeder gestabiliseerd.
Roel van der Palen
Kindercardioloog & onderzoeksleider LUMC
De eerste resultaten wijzen erop dat het laat afnavelen bij pasgeborenen met transpositie van de grote vaten haalbaar en veilig is. Maar het onderzoek is hiermee niet afgerond. De onderzoekers willen namelijk niet alleen haalbaarheid en veiligheid van laat afnavelen aantonen, ze willen ook iets kunnen zeggen over de mogelijke gezondheidsvoordelen. Hiervoor is het nodig om meer gegevens te verzamelen.
Uitbreiding onderzoek door samenwerking met ziekenhuizen buiten Nederland
Sinds de start van de studie heeft onderzoeker Jesse Weeda op meerdere internationale congressen verteld over het State of Art onderzoek. De eerste resultaten zijn enthousiast ontvangen. Ook de visie van de onderzoekers, om de pasgeboren baby’s op een veilige manier dicht bij hun moeder te stabiliseren, slaat aan. Inmiddels hebben zich meerdere ziekenhuizen aangesloten bij het onderzoek, waaronder het Semmelweis University Hospital in Hongarije en Graz University Medical Hospital in Oostenrijk.
De onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hopen dat er in de toekomst nog meer ziekenhuizen zullen aansluiten. Door meer gegevens te verzamelen, kunnen ze aantonen of laat afnavelen inderdaad gezondheidsvoordelen heeft voor pasgeborenen met transpositie van de grote vaten.
Ik heb mijn kind de gehele tijd gezien en kunnen aanraken, dat heb ik als heel fijn ervaren.
Moeder na deelname aan het onderzoek
Betrokken centra en onderzoekers
Dit onderzoek is een samenwerking tussen de afdelingen Kindercardiologie en neonatologie van het CAHAL, locatie Leids Universitair Medisch Centrum.
- Uitvoerend onderzoeker: Jesse A. Weeda (arts-onderzoeker, promovendus).
- Onderzoeksleiders: Dr. Roel L.F. van der Palen (kindercardioloog) en prof. dr. Arjan te Pas (neonatoloog).