Pulse Oximetry screening Leiden Amsterdam Region (POLAR) study
De 20-weken echo is een belangrijk hulpmiddel om ernstige hartafwijkingen te ontdekken. Helaas worden hierbij op dit moment nog ongeveer 30-40% van alle kritische hartafwijkingen gemist. Het is belangrijk om een kritische hartafwijking snel te ontdekken, zodat snel ingegrepen kan worden. Als dit niet op tijd gebeurt, is er een grotere kans op overlijden binnen de eerste levensmaand voor baby’s met een kritische aangeboren hartafwijking.
De symptomen van een kritische hartafwijking, worden vaak pas een aantal dagen na de geboorte zichtbaar. Dit komt doordat ernstige symptomen als hartfalen en shock pas optreden wanneer de ductus arteriosus (vaatverbindingen tussen longslagaders en lichaamsslagader) sluit. Als de hartafwijking kort de geboorte wordt vastgesteld, dan kan een baby vaak op tijd worden geholpen voordat er acute problemen ontstaan.
Screening ernstige hartafwijking door saturatiemeting
Uit het POLAR onderzoek van het LUMC onder leiding van professor Nico Blom, professor Arjan te Pas en Dr. Ilona Narayen is gebleken dat met een eenvoudige test, de saturatiemeting, tot wel 35 kinderlevens per jaar kunnen worden gered. Het onderzoek naar deze screeningsmethode werd uitgevoerd onder 24.000 pasgeborenen in de Amsterdams-Leidse regio. De metingen vonden plaats in 14 ziekenhuizen en werden uitgevoerd door 75 verloskundigenpraktijken.
Het onderzoek heeft aangetoond dat de saturatiemetingen ook in Nederland, waar relatief veel bevallingen door eerstelijns verloskundigen worden begeleid en veel poliklinische bevallingen plaatsvinden, haalbaar en effectief is. Daarnaast kan de saturatiemeting ook helpen bij de opsporing van andere ernstige aandoeningen bij pasgeborenen, zoals infecties en longaandoeningen. Daarom raden de onderzoekers aan om deze screening voor pasgeborenen door middel van saturatiemetingen, in te voeren in Nederland. In veel landen is deze screening reeds ingevoerd.
“Tijd is essentieel bij kinderen met een kritische hartafwijking. Veel hartafwijkingen zijn te behandelen, als we er maar op tijd bij zijn”.
Nico Blom
Kindercardioloog en professor LUMC
Professor en kindercardioloog Nico Blom is trots dat Stichting Hartekind het mogelijk maakt om alle eerstelijns verloskundigen in Nederland een saturatiemeter te overhandigen. “De saturatiemeters zijn voor een verloskundigen een grote investering. Het is ontzettend mooi dat Stichting Hartekind het mogelijk gaat maken om de verloskundigen in Nederland de saturatiemeter te overhandigen”, aldus professor Nico Blom.
Betrokken centra en onderzoekers
Onderzoekers:
- Prof. Dr. Nico Blom, kindercardioloog en professor in het LUMC Leiden.
- Prof. dr. Arjen te Pas, neonatoloog en professor kindergeneeksunde LUMC Leiden
- Dr. Ilona Narayen, kinderarts en onderzoeker LUMC. Zij promoveerde 22 november 2017 op dit onderzoek en schreef hierover het proefschrift ‘Neonatal Screening with Pulse Oximetry‘