Onderzoek naar de rol van de placenta in de foetale ontwikkeling

Zo’n 40% van de kinderen met een aangeboren hartafwijking heeft op schoolleeftijd leerproblemen of een ontwikkelingsachterstand. De hersenontwikkeling van deze kinderen loopt in de baarmoeder al achter, zo blijkt uit eerder onderzoek. Mogelijk is er bij deze hartekinderen tijdens de zwangerschap een andere ontwikkeling van de placenta, waardoor de ontwikkeling van de hersenen wordt beïnvloed. In het innovatieve project Placenta Neurodevelopment van het LUMC Leiden en het UMC Utrecht is onderzocht welke rol de placenta heeft in de foetale ontwikkeling bij kinderen met een hartafwijking.

De rol van genen bij ontwikkeling vaten en hart

In de vaatontwikkeling (en dus de ontwikkeling van de placenta) spelen allerlei genen een rol. Diezelfde genen spelen ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het hart. Het is dus aannemelijk dat er een gemeenschappelijke oorzaak is. Om eventueel bepaalde interventies te kunnen doen, is het van belang dat bekend is waar een veranderende ontwikkeling door komt.

Onderzoek Placenta Neurodevelopment

Onderzoek naar de invloed van de placenta op de (hersen)ontwikkeling bij ongeboren kinderen met een hartafwijking is innovatief. Met financiële steun van Stichting Hartekind konden onderzoekers van het LUMC Leiden en UMC Utrecht starten met Placenta Neurodevelopment. Dit onderzoek was gericht op het gedetailleerd bestuderen van de placenta van pasgeborenen met een hartafwijking.

De onderzoekers hebben placenta’s van zwangerschappen waarbij het ongeboren kind een hartafwijking vergeleken met ongecompliceerde zwangerschappen, waarbij het kind geen hartafwijking heeft. Hiervoor hebben ze gebruik gemaakt van Dopplers waarmee ze de doorbloedingspatronen konden meten. Ook zijn de placenta’s door een gespecialiseerde patholoog bestudeerd onder de microscoop.

Afronding van het onderzoek

Op dit moment zijn de onderzoekers bezig met de afronding van het onderzoek. We hopen binnenkort de resultaten te kunnen delen.

Betrokken centra en onderzoekers

Onderzoeksleider: Dr. Monique Haak (Gynaecoloog, LUMC)

Uitvoerend onderzoeker: Maartje Snoep, arts-onderzoeker en promovenda (LUMC)

Betrokken medisch centra

  • LUMC Leiden
  • UMC Utrecht (UMCU)