Jongen doet inspanningstest op crosstrainer in ziekenhuis

Landelijk onderzoek aangeboren hartafwijking OUTREACH

Stichting Hartekind en de Hartstichting investeren samen €3 miljoen in nationaal consortium OUTREACH. Het onderzoek is in 2022 van start gegaan en heeft een looptijd van vijf jaar. OUTREACH richt zich op het eerder herkennen en beter behandelen van latere complicaties bij aangeboren hartafwijkingen (AHA).

Levensverwachting kinderen met aangeboren hartafwijking

De overlevingskans van kinderen met een aangeboren hartafwijking is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Patiënten kunnen nu heel jong al geopereerd en behandeld worden. Veel van hen krijgen helaas op oudere leeftijd alsnog te maken met hart- en vaatproblemen. De pompkracht van het hart gaat bijvoorbeeld achteruit, of er ontstaan ritmestoornissen. Er is onderzoek nodig om goed te begrijpen hoe dit kan en wat ertegen gedaan kan worden. Pas dan kunnen hartpatiënten gezond oud worden.

Elk kind met een hartafwijking moet zich optimaal kunnen ontwikkelen

Prof. dr. Wim Helbing

Kindercardioloog in het Erasmus MC

Persoonlijk risico hartpatiënten bepalen

OUTREACH richt zich op patiënten met afwijkingen van de zogenoemde uitstroombaan; de verbinding tussen de hartkamers en long- en lichaamsslagaders. Hieronder valt ongeveer de helft van de AHA, zoals transpositie van de grote vaten, Tetralogie van Fallot en aortaklepstenose. Voor het onderzoek worden de nieuwste technieken gebruikt om de bloedstroom in het hart en de bloedvaten te meten, zoals de 4D-flow-MRI. En er wordt gekeken hoe het hart zich kan herstellen en of sporten daarbij kan helpen. De onderzoekers hopen zo het persoonlijk risico voor patiënten beter te kunnen bepalen.

Langetermijneffecten van behandeling bij hartafwijking

Ook zullen de onderzoekers de database met gegevens over jonge hartpatiënten samenvoegen met de database voor volwassen patiënten. Zo wordt meer duidelijk over de langetermijngevolgen van de behandeling bij jonge kinderen. Vervolgens kan de behandeling beter afgestemd worden op de specifieke situatie van een patiënt.

Grote landelijke samenwerking

Binnen OUTREACH werken alle nationale kinderhartcentra en diverse onderzoeksinstituten samen. Het consortium wil hiermee een basis leggen voor een samenwerking op de lange termijn.

Bij sommige vissen herstelt het hart vanzelf, dat willen we bij mensen ook voor elkaar krijgen

Prof. dr. Jeroen Bakkers

Hubrecht Instituut, Utrecht


Video’s OUTREACH uitgelegd

Het OUTREACH consortium is opgebouwd rondom diverse onderzoeksthema’s. De onderzoekers van OUTREACH geven in onderstaande video’s uitleg over hun doelen binnen het project. Elke video start met een algemene introductie over OUTREACH.


Genetica

Hoe wordt je hart precies gemaakt? Welke rol speelt je DNA hierin? Hiernaar wordt onderzoek gedaan in het deelonderzoek over genetica. De onderzoekers leggen uit waarom je erfelijke materiaal mogelijk belangrijk is bij het ontstaan van hartafwijkingen. 


Regeneratie

Hoe kun je een beschadigd hart herstellen? Wat kunnen wij mensen hierover leren van de zebravis? Binnen het deelonderzoek naar regeneratie buigen de onderzoekers zich over deze vragen.


Inspanning & sport

Is sporten gezond als je een hartekind bent? De onderzoekers in het deelonderzoek naar inspanning bekijken hoe hartekinderen hun conditie kunnen verbeteren. Ze onderzoeken of de kinderen fitter worden door interval-training en hoe hun hart hierop reageert.