Onderzoek naar fysieke activiteit
Stichting Hartekind financiert het STAMINA-onderzoek, dat in 2023 is gestart. Juist voor kinderen met een hartafwijking is voldoende lichaamsbeweging essentieel. STAMINA richt zich op hartekinderen die te weinig bewegen. Het doel is om deze groep te stimuleren om fysiek actief te worden en te blijven.
Het belang van lichaamsbeweging voor kinderen met een aangeboren hartafwijking
Voldoende beweging is belangrijk voor alle kinderen. Juist ook voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Fysieke activiteit is goed voor hun algehele gezondheid en voorkomt complicaties op de lange termijn. Daarnaast heeft het een positief effect op de lichamelijke, cognitieve én emotionele ontwikkeling van een kind. Toch bewegen veel kinderen met een aangeboren hartafwijking te weinig. Om welke kinderen het gaat en waarom zij niet actief zijn, is nog onvoldoende duidelijk. Onderzoek is hard nodig, zodat deze groep vervolgens ook geholpen kan worden om meer te bewegen.
STAMINA-onderzoek
Onderzoekers van het CAHAL (LUMC en AMC) en het ACAHA (Radboud MC en Erasmus MC) zijn gestart met het onderzoek ‘STimulating physical Activity in MINors with cardiac Anomalies (STAMINA)’. Allereerst willen de artsen nieuwe inzichten verkrijgen in de beweegpatronen van kinderen met een hartafwijking. Deze pijler wordt geleid door Dr. Annelies van der Hulst, kindercardioloog in het AMC. Vervolgens kunnen er technische innovaties worden ingezet om hartekinderen te ondersteunen bij sport en beweging. Deze pijler wordt geleid door Dr. Arend van Deutekom, kindercardioloog in het ErasmusMC.
Beweegpatronen van kinderen met een aangeboren hartafwijking
Via de KinCor database zullen kinderen met een aangeboren hartafwijking die in aanmerking komen voor het onderzoek geïdentificeerd worden. Vervolgens worden de beweegpatronen van 300 tot 450 kinderen geanalyseerd. Zo kan de groep die te weinig beweegt worden vastgesteld en kan gekeken worden naar de onderliggende oorzaken. Op drie momenten gedurende de jeugd (tussen de 6 en 16 jaar) worden de deelnemers getest met leeftijd-specifieke metingen en vragenlijsten.
Digitaal platform om fysieke activiteit te stimuleren
Binnen het STAMINA-onderzoek zal een digitaal platform ontwikkeld worden voor hartekinderen, hun ouders en hun medisch team. Diverse kindercardiologen, sportartsen, kinderfysiotherapeuten, neuropsychologen, industrieel ontwerpers en ingenieurs zijn betrokken bij de ontwikkeling van dit platform. Het zal bestaan uit apps en wearables die gericht zijn op het optimaal ondersteunen, stimuleren en monitoren van hartekinderen bij hun dagelijkse fysieke activiteit. In een pilotstudie zullen 25 kinderen het platform testen.
Uitkomsten STAMINA-onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om een programma te ontwikkelen dat gezond gedrag bij kinderen met een aangeboren hartafwijking stimuleert. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van slimme technologie. De kennis kan daarnaast gebruikt worden in de al bestaande poliklinische beweegprogramma’s.
Betrokken centra en onderzoekers
Onderzoeksleiders:
- Dr. Arend van Deutekom, kindercardioloog in het ErasmusMC
- Dr. Annelies van der Hulst, kindercardioloog in het AMC
Overige betrokken onderzoekers:
- Jane Splinter, promovenda AMC
- Hidde Hardon, promovendus Erasmus MC