Centrumbijeenkomst 2019

Centrumbijeenkomst Utrecht

Op zaterdag 18 januari 2025 vindt er een centrumbijeenkomst plaats in Utrecht. Locatie: Roze collegezaal, foyer in het UMC Utrecht (let op: niet in het WKZ). De bijeenkomst wordt gezamenlijk georganiseerd door het WKZ, de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen en Stichting Hartekind.

Tijdens de bijeenkomst vertellen specialisten over de verschillende aspecten rondom de zorg van een kind met een aangeboren hartafwijking. Een deel van het programma bestaat uit drie interactieve workshops in een kleinere setting. U kunt deelnemen aan twee van de drie sessies.


Programma

  • 09:30 uur Ontvangst met koffie en thee in de foyer
  • 10:00 uur Welkom en start bijeenkomst door Stichting Hartekind en de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.
  • 10:30 uur Presentatie: Hoe maken we de hartklep van morgen houdbaar?
  • 10:50 uur Workshops / interactieve sessies in twee verschillende rondes (bekijk hieronder)
  • 12:10 uur Plenaire afronding door Stichting Hartekind
  • 12:40 uur Afsluiting met een kopje koffie samen met alle specialisten

Presentatie: Hoe maken we de hartklep van morgen houdbaar?

Kinderen met een afwijking aan hun hartklep hebben vaak meerdere operaties nodig. Dat komt bijvoorbeeld omdat donor-hartkleppen niet mee kunnen groeien. Ook worden donor-kleppen regelmatig afgestoten en is er snelle slijtage van de gebruikte materialen. Onderzoekster Marijn Peters is op zoek naar nieuwe technieken die ervoor kunnen zorgen dat hartkleppen bij kinderen een leven lang meegaan. Behalve onderzoeker is Marijn ook een bevlogen spreekster, die als geen ander complexe onderwerpen op een eenvoudige manier kan uitleggen.

Informatie over de interactieve workshops

De interactieve workshops worden aangeboden in twee verschillende rondes.

  • Ronde 1: 10:55 uur – 11:30 uur
  • Ronde 2: 11:35 uur – 12:10 uur

Iedere sessie wordt tweemaal aangeboden. In de sessies komen drie verschillende onderwerpen aan bod, waarvan je er twee kunt volgen. Je hebt de keuze uit de volgende onderwerpen:

Bescherming van de hersenen tijdens een hartoperatie

Hoe monitoren en beschermen we de jonge hersenen tijdens een operatie? Welke uitdagingen zijn er allemaal en wat kan er nog beter? Hierover vertelt kinderanesthesioloog Kim van Loon.

Demonstratie katheterisatiekamer

Bij een hartkatheterisatie wordt er via een infuus een dun slangetje ingebracht. Daarmee kan er iets gerepareerd worden aan het hart, of het hart kan goed worden bekeken. Hoe werkt dat precies? Welke apparatuur wordt er gebruikt en waar moeten de artsen op letten? Kindercardioloog Hans Breur geeft een kijkje in de keuken.

Workshop executieve functies

Kinderen die problemen hebben in het executief functioneren hebben moeite met focussen, dingen onthouden, omgaan met verandering en zichzelf remmen. Kinder- en jeugdpsycholoog Eveline Oppelaar geeft uitleg over executieve functies bij kinderen met aan aangeboren hartafwijking.


Aanmelden voor de bijeenkomst

Het is op dit moment niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze bijeenkomst.