Transpositie van de grote vaten (TGA)
Wat is transpositie van de grote vaten?
De transpositie van de grote vaten, of transpositie van de grote arteriën (TGA) is een aangeboren hartafwijking waarbij de aansluiting van aorta en longslagader verkeerd is. In een normale situatie staat de aorta boven de linkerkamer en de longslagader boven de rechterkamer. Bij een TGA is dit net andersom. Deze hartafwijking wordt vaak ontdekt op de 20 weken echo.
Diagnose van een transpositie van de grote vaten
Om de diagnose te stellen wordt er gebruik gemaakt van een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Ook kan er een CT-scan of hartkatheterisatie worden uitgevoerd om de positie van de kransslagaders goed in beeld te brengen.
Behandeling van een transpositie van de grote vaten
Een transpositie van de grote vaten wordt behandeld door middel van een operatie (de arteriële-switchoperatie). Deze openhartoperatie wordt uitgevoerd als het kind één of soms twee weken oud is. Tijdens deze openhartoperatie worden de grote vaten op de juiste plaats aangesloten en de kransslagaders opnieuw geïmplanteerd.
Voorafgaand aan de operatie wordt er vaak medicatie gegeven, om ervoor te zorgen dat de ductus (verbinding tussen de longslagader en aorta) wordt opengehouden. Zo blijft zuurstofrijk bloed het lichaam in stromen. Ook wordt soms het gaatje tussen de linker- en rechterboezem van het hart vergroot door middel van hartkatheterisatie. Hierbij wordt via de lies of de navel een katheter (een dun slangetje) naar het hart gevoerd, waarna het gaatje tussen de boezems opgerekt wordt door het opblazen van een ballonnetje.
*Laatst geactualiseerd in mei 2024. Zie onder voor geraadpleegde bronnen.
Over deze informatie
Bovenstaande omschrijving is tot stand gekomen op basis van een combinatie van onderstaande bronnen. Het betreft algemene informatie over hartafwijkingen. Deze informatie geldt daarmee nadrukkelijk niet voor individuele gevallen. Het stellen van de juiste diagnose en de keuze voor een specifieke behandeling is een delicaat proces, dat dient te gebeuren door een medisch specialist. Het betreft een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Raadpleeg daarom altijd uw (kinder)cardioloog bij specifieke vragen over hartafwijkingen.
Geraadpleegde bronnen
- Website Centrum voor aangeboren hartafwijkingen Anna Blancquaert
- Compendium cardiologie en vasculaire geneeskunde pocketversie, vijfde druk (2023)
- Website American Heart Association
- Website Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG); onderdeel van het Hartcentrum en het Beatrix Kinderziekenhuis.
- Website Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL).
- Website Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).
- Website Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (PAH).
Gebruikte afbeelding
Illustration taken from http://www.chd-diagrams.com.
Illustrations are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License by the New Media Center of the University of Basel.