Hartritmestoornis
Wat is een hartritmestoornis?
Bij een hartritmestoornis zijn er afwijkingen in de geleiding van het hart. Hierdoor trekken de boezems en de kamers van het hart te snel, te langzaam of onregelmatig samen. Het hartritme is verstoord. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot extrasystolen (het overslaan van een hartslag), tachycardie (een te snelle hartslag) of een bradycardie (een te langzame hartslag).
Oorzaken hartritmestoornis bij kinderen
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor hartritmestoornissen bij kinderen. Bij kinderen zonder onderliggende hartafwijking en zonder beladen familiale geschiedenis zijn hartritmestoornissen vaak ongevaarlijk en is de kans op genezing relatief groot.
De stoornis kan een erfelijke oorsprong hebben, of het gevolg zijn van een virusinfectie waarbij het hart is beschadigd. Een hartritmestoornis kan ook het gevolg zijn van een aangeboren hartafwijking bij het kind. In deze gevallen zijn de risico’s groter.
Bij kinderen met een hartafwijking wordt het hart wordt soms ook (zelfs na een goede behandeling) langdurig overbelast. Daardoor kan de pompfunctie van het hart tekort schieten of kunnen er hartritmestoornissen ontstaan. Er kunnen ook problemen ontstaan met de geleiding van het hart, vanwege het ontstaan van littekenweefsel na een operatie. Dit hoeft niet gelijk te ontstaan, maar het kan ook jaren na de operatie optreden.
Symptomen hartritmestoornis kind
Kinderen met een hartritmestoornis kunnen bij inspanning klachten krijgen als duizeligheid en bewustzijnsverlies. Als een kind met een onderliggende hartafwijking dergelijke symptomen heeft, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met een cardioloog. Deze zal nagaan of deze ritmestoornissen het resultaat zijn van een achteruitgang van de hartwerking.
Diagnose
Voor het stellen van een diagnose wordt er gebruik gemaakt van de volgende technieken:
- Electrocardiogram (ECG) of hartfilmpje
- Echocardiografie om onderliggend hartlijden uit te sluiten
- Holteronderzoek of 24-uurs registratie van de hartslag (thuis)
- Event recorder: vergelijkbaar met Holter, maar in staat om langer dan een week te registreren indien de klachten weinig frequent zijn
- Electrofysiologisch onderzoek: hartkatheterisatie waarbij specifiek ritmestoornissen worden opgewekt om hun aard en lokalisatie beter te begrijpen.
Behandeling hartritmestoornis kind
Er bestaan verschillende behandelingen voor hartritmestoornissen bij kinderen. De keuze voor een behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaken en de ernst van de hartritmestoornis. Bij sommige kinderen verdwijnt de hartritmestoornis automatisch als het kind ouder wordt. In andere gevallen kan er worden gekozen voor medicatie om de ritmestoornis onder controle te houden. Soms kunnen de elektrische prikkels die de verstoringen veroorzaken worden geblokkeerd.
Bij kinderen die een hoog risico hebben op levensbedreigende hartritmestoornissen, kan er een pacemaker of ICD worden geïmplanteerd. Een ICD detecteert een abnormaal hartritme en kan op dat moment een schok geven om het hartritme weer te resetten naar normaal. Een ICD is op deze manier effectief in het voorkomen van plotse hartdood.
Over deze informatie
Bovenstaande omschrijving is tot stand gekomen op basis van een combinatie van onderstaande bronnen. Het betreft algemene informatie over hartafwijkingen. Deze informatie geldt daarmee nadrukkelijk niet voor individuele gevallen. Het stellen van de juiste diagnose en de keuze voor een specifieke behandeling is een delicaat proces, dat dient te gebeuren door een medisch specialist. Het betreft een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Raadpleeg daarom altijd uw (kinder)cardioloog bij specifieke vragen over hartafwijkingen.
Geraadpleegde bronnen
- Website Centrum voor aangeboren hartafwijkingen Anna Blancquaert
- Compendium cardiologie en vasculaire geneeskunde pocketversie, vijfde druk (2023)
- Website American Heart Association
- Website Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG); onderdeel van het Hartcentrum en het Beatrix Kinderziekenhuis.
- Website Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL).
- Website Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).
- Website Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (PAH).