Hartklepafwijkingen

Wat zijn hartklepafwijkingen?

Bij sommige kinderen werken de hartkleppen niet goed. Hierdoor gaan de kleppen bijvoorbeeld niet volledig dicht of open of de klepbladen passen niet goed. Als gevolg kan het hart overbelast raken.

Wat zijn hartkleppen?

Het hart bestaat uit twee helften. Beide helften hebben een hartkamer en een hartboezem. De boezems pompen bloed naar de hartkamers die het zuurstofrijke en zuurstofarme bloed vervolgens naar het lichaam en naar de longen pompen.

De hartkleppen zorgen ervoor dat het hart niet de verkeerde kant op stroomt. Ze voorkomen dat het bloed terugstroomt van de hartkamers naar de boezems. De hartkleppen zijn geen spieren, maar openen en sluiten als gevolg van drukverschillen. Een goed werkende hartklep gaat volledig open en dicht.

Er zijn vier hartkleppen:

  • Aortaklep: tussen de linkerhartkamer en de grote lichaamsslagader (de aorta).
  • Mitralisklep: tussen de linkerboezem en de linkerhartkamer.
  • Pulmonaalklep: tussen de rechterhartkamer en de longslagader.
  • Tricuspidalisklep: tussen de rechterboezem en de rechterhartkamer.  

Verschillende soorten hartklepafwijkingen

Als er afwijkingen zijn aan één of meerdere hartkleppen, kunnen de kleppen gaan lekken. Dit wordt hartklepinsufficiëntie genoemd. Hartkleppen kunnen ook vernauwd of verdikt zijn. Hierdoor stroom kan het bloed minder goed langs de hartklep stromen. Dit wordt een hartklepstenose genoemd. In beide gevallen pompt het hart minder efficiënt: Het hart moet harder werken om het bloed rond te pompen.

Hartklepafwijkingen kunnen aangeboren zijn, maar ze kunnen ook ontstaan als een gevolg van een ontsteking, medicatie of een langdurige overbelasting van het hart.

Symptomen van hartklepafwijkingen bij kinderen

Er zijn veel verschillende soorten hartklepafwijkingen. De ernst van de klachten en de symptomen lopen daarom uiteen. Sommige klepafwijkingen zijn zeer ernstig en vragen direct na de geboorte om intensieve medische zorg. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een een tricuspidalisklepatresie.

Bij andere type klepafwijkingen, is het beloop sterk afhankelijk van de ernst van de afwijkingen, zoals een milde pulmonalisstenose of aortaklepstenose. Afhankelijk van de ernst, geven deze hartklepafwijkingen niet altijd duidelijke klachten. Er kan sprake zijn van een verminderd inspanningsvermogen, snel vermoeid raken, een drukkend gevoel op de borst of flauwvallen.

Het geluid van een kloppend hart komt van de kleppen die open en dicht gaan. Daarom zijn hartklepafwijkingen te horen via een stethoscoop, bijvoorbeeld als een hartruis. Bij nader onderzoek kan gebruik worden gemaakt van echografie, om verdikkingen of vernauwingen van de hartklep in beeld te brengen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van doppler-technieken, om het drukverschil over kleppen te meten.

*Laatst geactualiseerd in februari 2025. Zie onder voor geraadpleegde bronnen.

Over deze informatie

Bovenstaande omschrijving is tot stand gekomen op basis van een combinatie van onderstaande bronnen. Het betreft algemene informatie over hartafwijkingen. Deze informatie geldt daarmee nadrukkelijk niet voor individuele gevallen. Het stellen van de juiste diagnose en de keuze voor een specifieke behandeling is een delicaat proces, dat dient te gebeuren door een medisch specialist. Het betreft een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Raadpleeg daarom altijd uw (kinder)cardioloog bij specifieke vragen over hartafwijkingen.

Geraadpleegde bronnen
Gebruikte afbeelding

Hartklep

Door je hart stroomt bloed en het mag maar één kant op stromen. Daarom zitten er kleppen in het hart die het bloed kunnen tegenhouden. Het geluid van een kloppend hart komt van de klepjes die open en dicht gaan.

Illustration taken from http://www.chd-diagrams.com.

Illustrations are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License by the New Media Center of the University of Basel.

 

 

 

Andere oorzaken zijn aangeboren afwijkingen van de kleppen, ontsteking (bijvoorbeeld endocarditis (link) of reumatisch), bestraling, bepaalde medicatie of hartfalen. Uiteindelijk resulteert dit in twee mogelijke problemen:
Insufficiëntie De hartklep sluit niet goed af, hij lekt en het bloed stroomt terug de verkeerde kant op. Dit heet een insufficiëntie.

Stenose Een hartklep opent onvoldoende waardoor er minder bloed door de opening kan stromen. Dit heet een stenose.