Endocarditis

Wat is endocarditis? (betekenis)

Endocarditis is een ontsteking van het binnenste vliesje (endocard) van de hartspier. Het endocard is de cellaag die de bloedstroom begrenst. Deze ontsteking kan zowel veroorzaakt worden door een infectie (meest voorkomend) als door iets anders (bijvoorbeeld een auto-immuun reactie).

Bacteriële endocarditis

Er is een risico op besmetting als er veel bacteriën in de bloedbaan aanwezig zijn. Dit kan gebeuren bij de aanwezigheid van belangrijke etter-haarden (abces), en vooral op het ogenblik van het insnijden of manipuleren. Voorbeelden zijn tandontstekingen, ontstoken poliepen en amandelen of bijvoorbeeld blindedarmontsteking.

Risicofactoren endocarditis

Kinderen met een kunstklep of bepaalde aangeboren hartziekten, lopen een groter risico om endocarditis op te lopen. Endocarditis kan optreden na een medische ingreep of veroorzaakt worden door bacteriën die zich vanuit het lichaam via de bloedbaan verspreiden.

Daarom wordt bij ingrepen die worden uitgevoerd bij kinderen met een aangeboren hartafwijking, soms preventief antibiotica toegediend (endocarditis profylaxe). Dit houdt het risico tijdens de ingreep zo klein mogelijk.

*Laatst geactualiseerd in mei 2024. Zie onder voor geraadpleegde bronnen.

Over deze informatie

Bovenstaande omschrijving is tot stand gekomen op basis van een combinatie van onderstaande bronnen. Het betreft algemene informatie over hartafwijkingen. Deze informatie geldt daarmee nadrukkelijk niet voor individuele gevallen. Het stellen van de juiste diagnose en de keuze voor een specifieke behandeling is een delicaat proces, dat dient te gebeuren door een medisch specialist. Het betreft een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Raadpleeg daarom altijd uw (kinder)cardioloog bij specifieke vragen over hartafwijkingen.

Geraadpleegde bronnen