Cardiomyopathie

Wat is cardiomyopathie?

Cardiomyopathie betekent letterlijk ziekte van de hartspier. Het is een verzamelterm voor verschillende hartspierziekten, waaraan verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Cardiomyopathie kan aangeboren zijn, maar kan ook zijn verworven als gevolg van een infectie, medicatie of stofwisselingsziekten.

De hartspier van kinderen met cardiomyopathie heeft problemen met het samentrekken of ontspannen. Hierdoor is de pompfunctie van het hart verminderd. Er bestaand veel verschillende vormen cardiomyopathie. Ook de ernst van de aandoening verschilt, van mild tot zeer ernstig.

Verschillende soorten cardiomyopathie bij kinderen

Hypertrofe cardiomyopathie is een afwijking van de hartspier, waarbij de wand van één of beide kamers verdikt is. Hypertrofe cardiomyopathie is meestal aangeboren. Bij gedilateerde cardiomyopathie is de hartspier verwijd en zijn één of beide hartkamers uitgezet. Dit zorgt voor een verminderde pompfunctie van het hart. Bij restrictieve cardiomyopathie zijn de wanden van het hart verstijfd. De hartkamers vullen zich hierdoor onvoldoende met bloed, wat leidt tot een verhoogde bloeddruk in de boezems. Als gevolg kunnen er ritmestoornissen ontstaan.

De aandoening kent een erfelijke component, waardoor cardiomyopathie binnen sommige families vaker voorkomt.

Symptomen cardiomyopathie kind

Kinderen met ernstige cardiomyopathie hebben last van vermoeidheid, kortademigheid en een verminderd inspanningsvermogen. Als gevolg van cardiomyopathie kunnen er ook hartritmestoornissen ontstaan. Sommige vormen van hypertrofe cardiomyopathie hebben een mild verloop. Die kinderen ervaren geen symptomen.

Diagnose

De diagnose cardiomyopathie wordt gesteld met behulp van echocardiografie, aangevuld met een ECG (hartfilm), bloed- en urine onderzoek, genetisch onderzoek en er een holter-ECG gemaakt. Daarnaast kunnen er ook inspanningstesten, CT-scans of een MRI-scan van het hart worden gemaakt.  Bij de diagnose worden ook andere specialismen betrokken zoals genetica, neurologie en wordt er gekeken naar metabole ziekten of stofwisselingsziekten.

Behandeling cardiomyopathie kind

De behandeling varieert, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de ziekte. De behandeling bestaat voornamelijk uit medicatie, bijvoorbeeld om het hartritme te beïnvloeden, de bloeddruk te verlagen, de kracht van de hartspier te verbeteren, of de stolling van het bloed verminderen.

Als een kind met cardiomyopathie last heeft van hartritmestoornissen, dan kan er ook een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) worden geplaatst. Een ICD detecteert een abnormaal hartritme en kan op dat moment een schok geven om het hartritme weer te resetten naar normaal. Als deze opties niet genoeg helpen, dan kunnen kinderen ook een harttransplantatie krijgen.

Over deze informatie

Bovenstaande omschrijving is tot stand gekomen op basis van een combinatie van onderstaande bronnen. Het betreft algemene informatie over hartafwijkingen. Deze informatie geldt daarmee nadrukkelijk niet voor individuele gevallen. Het stellen van de juiste diagnose en de keuze voor een specifieke behandeling is een delicaat proces, dat dient te gebeuren door een medisch specialist. Het betreft een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Raadpleeg daarom altijd uw (kinder)cardioloog bij specifieke vragen over hartafwijkingen.

Geraadpleegde bronnen