Centrumbijeenkomst Nijmegen
Op zaterdag 8 februari 2025 wordt er een centrumbijeenkomst georganiseerd door het Radboudumc en het Erasmus MC.
De bijeenkomst vindt plaats in het Experience Center Radboudumc te Nijmegen. Tijdens de bijeenkomst willen wij u samen met specialisten informeren over de verschillende aspecten rondom de zorg van uw kind met een aangeboren hartafwijking. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd samen met de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.
Programma
- 09:30 uur Ontvangst met koffie en thee
- 10:00 uur Welkom en start bijeenkomst
- 10:20 uur Presentaties door onderzoekers en medisch specialisten (zie hieronder)
- 11:45 uur Afronding door Stichting Hartekind
- 12:00 uur Afsluiting van het programma met een kopje koffie en een hapje samen met alle specialisten
Informatie over de presentaties
Hartbewegen: Hartstikke leuk en ook hartstikke veilig?
Onbezorgd sporten en bewegen in de kindertijd is essentieel voor een optimale groei, gezondheid en ontwikkeling. Dat geldt ook voor hartekinderen. Helaas bewegen veel hartekinderen te weinig. Als ouder kun je zorgen hebben, of je hartekind wel veilig kan sporten. Is dit terecht? En waar moet je op letten? Kindercardioloog Arend van Deutekom en kindersportarts Linda van de Berg vertellen alles over sport en lichaamsbeweging voor kinderen met een hartafwijking.
Comfort talk: Hoe je met woorden de angst bij je kind kan verminderen
Afspraken in het ziekenhuis kunnen ontzettend spannend zijn voor hartekinderen. Door goed gekozen woorden kun je een kind hierbij helpen. Dit heet positief taalgebruik. Ook als ouder kun je je kind met positieve taal ondersteunen tijdens afspraken, ingrepen, maar ook vooraf in de voorbereiding en na afloop thuis.
Hoe je hersenen kunt trainen en wat hartekinderen daar aan hebben
Kinderen die problemen hebben in het executief functioneren hebben moeite met focussen, dingen onthouden, omgaan met verandering en zichzelf remmen. Het onderzoek ‘Learning by Heart’ richt zich op het trainen van de executieve functies bij kleuters met een ernstige aangeboren hartafwijking. Kinder- en jeugdpsycholoog Eveline Oppelaar geeft uitleg over dit onderzoek.
Nieuwe manieren om het hart te zien en te helpen
Vroeger gebruikten kindercardiologen vooral plaatjes in boeken, om informatie op te zoeken over specifieke hartafwijkingen. Dit heeft beperkingen, omdat een afbeelding plat is terwijl het hart in werkelijkheid een driedimensionale vorm heeft. Dat geldt ook voor afwijkingen van het hart. Dankzij nieuwe technieken kunnen kindercardiologen tegenwoordig gebruik maken van 3D en zelfs 4D beeldvorming van het hart. Wat kun je als arts met deze 3D beeldvorming? Kindercardioloog Ewout Boesaard vertelt samen met een collega hoe hij deze nieuwe technieken toepast in zijn spreekkamer.