Ik wil wel, maar mijn

hart klopt niet

Matthijs over zichzelf

Matthijs van Egmond vertelt zijn verhaal
Matthijs is 14. Hij wil architect worden. En waarom ook niet? Ok, hij heeft een aangeboren hartafwijking. Dus hij is soms wat sneller moe. So what? Hij is mooi wel tweede geworden bij de clubkampioenschappen van zijn badmintonvereniging!

Twee jaar geleden heeft Matthijs zijn laatste operatie gehad; een hartkleptransplantatie. "Dat was wel heftig, hoor, ik was vier uur onder narcose en moest acht dagen in het ziekenhuis blijven. Gelukkig lag ik wel met andere kinderen op de kamer, dat was gezellig."

Vóór de operatie ging het niet zo goed met Matthijs. Sporten was lastig en hij fietste met een hulpmotor, omdat hij anders, "vooral met tegenwind", heel moeilijk vooruitkwam. En op het laatst kon hij ‘s middags niet meer naar school, omdat ie gewoon te moe was. Nu kan hij bijna alles wat andere kinderen van zijn leeftijd ook kunnen. De hulpmotor is weg en toch kan Matthijs zware tegenwind aan. Hij kijkt niet meer op tegen gymles en wint prijzen met badminton. Wat een verschil, zeg...!

Matthijs is een aantal keer op door de PAH georganiseerde zomerkampen en zeilweekenden geweest met andere hartekinderen. "Dat was wel fijn, we deden allemaal leuke dingen en tussendoor namen we genoeg rust, omdat ze snapten dat we dat nodig hadden." Maar ook op school is er veel begrip. "We hebben het er niet vaak over, maar mijn vrienden weten het allemaal wel. Ze snappen dus ook wel waarom ik soms wat sneller moe word dan zij."

Hoewel hij inmiddels behoorlijk sterk in zijn schoenen staat, is Matthijs soms toch nog wel bang. Als hij pijn op zijn borst heeft bijvoorbeeld. "Vaak zijn dat gewoon groeipijnen en is er dus niks aan de hand, maar soms gaan we voor de zekerheid toch even naar het ziekenhuis." De cardioloog kan hem dan altijd weer gerust stellen. "Ik denk dat veel kinderen met een hartafwijking snel bang zijn als ze iets voelen. Mijn advies voor hen is: raak niet te snel in paniek, vaak is het echt niets ernstigs! Maar even checken kan natuurlijk nooit kwaad."

Dolfijnen zijn Matthijs' lievelingsdieren. Eén keer mocht hij een kijkje achter de schermen nemen bij het Dolfinarium Harderwijk. "Dat was echt geweldig!", zegt hij.

Kind zijn, hart nodig! ANBI Keurmerk goed besteed CBF erkend