Ik wil wel, maar mijn

hart klopt niet

VELOCITY-studie

VELOCITY studie

klik op foto om te vergroten en terug met  <- terug

VELOCITY-studie LUMC en Wilhelmina Kinderziekenhuis / UMCU

Het LUMC en Wilhelmina Kinderziekenhuis / UMCU gaan in een gezamenlijk onderzoek de Vier dimensionale flow MRI (4D-Flow MRI) beeldtechniek gebruiken om bloedstroomprofielen bij kinderen met een aangeboren hartafwijking te analyseren: de VELOCITY-studie.


Onderzoekers van de afdelingen kindercardiologie (Dr Arno Roest) en radiologie (Dr Jos Westenberg) van het LUMC en van de afdelingen kindercardiologie (Dr Heynric Grotenhuis) en radiologie (Prof Dr Tim Leiner) van het Wilhelmina Kinderziekenhuis / UMCU slaan de handen in een om met behulp van 4D flow MRI heel gedetailleerd naar het hart van patiënten met een aangeboren hartafwijking te kijken. 4D flow MRI is een relatief nieuwe beeldtechniek die ons in staat stelt om de snelheid van bloed én de richting van de bloedstroming kwantitatief te onderzoeken bij patiënten met een aangeboren hartafwijking. Hierdoor kan zeer gedetailleerd en zonder computer simulaties de bloedstroming bij patiënten met een complexe aangeboren hartafwijking zoals de Fontan circulatie of transpositie van de grote vaten (TGA) gevisualiseerd worden. Daarnaast kunnen uit deze bloedstroming hemodynamische markers kwantitatief worden bepaald, zoals bloedstroomrichting, vorticiteit (maat van ronddraaiende bloedstromen), de vaatwandspanning en kinetische energie (en tevens maat van eventueel energie verlies). 4D flow MRI heeft ook als groot voordeel dat röntgenstraling of contrastmiddelen niet gebruikt hoeven te worden.


filmpje van de bloedstroom in de Fontan-tunnel

Waarom onderzoek bij patiënten met een Fontan-circulatie en transpositie van de grote vaten?

Het normale hart is in staat om op een erg efficiënte manier het bloed uit de aders op te vangen en weer uit te pompen naar de longen en het lichaam. Een aangeboren hartafwijking en de operatie die vaak nodig is kunnen de doorstroming van het bloed door hart en bloedvaten veranderen, en daarmee ook de efficiëntie verminderen waarmee het bloed wordt rondgepompt.

Binnen de kindercardiologie zijn er 2 patiënten groepen - patiënten met een 1-kamer circulatie en met een TGA – waarbij de bloedstroom op ingrijpende manier is gewijzigd na de operatieve correctie. In de VELOCITY-studie zal met behulp van de 4D flow MRI bij beide groepen worden gekeken hoe de efficiëntie van bloedstroom is. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen, omdat een afwijkende bloedstroom problemen kan geven zoals het optreden van hartfalen en ritmestoornissen op latere leeftijd, en bij tijdige onderkenning een interventie nog mogelijk is. Binnen het VELOCITY consortium zal het LUMC zich met name richten op de Fontan patiëntengroep, en het WKZ / UMCU op de kinderen met gecorrigeerde TGA. De VELOCITY-studie is de start van een uniek samenwerkingsverband en deze samenwerking biedt de mogelijkheid om met twee grote congenitale hartcentra (LUMC en WKZ/UMCU) grote studies naar hartfalen en andere complicaties bij patiënten met een aangeboren hartafwijking op te zetten gebruikmakend van 4D flow MRI. We hopen hiermee de behandeling en de kwaliteit van leven voor kinderen met een aangeboren hartafwijking te verbeteren!

Om zoveel mogelijk inzicht te kunnen krijgen in het hele spectrum van patiënten met een Fontan en TGA, streven we ernaar om verschillende leeftijdscategorieën te includeren: 30 patiënten in de leeftijd van 8-15 jaar, 30 patiënten in de leeftijd van 16-25 jaar, en 30 patiënten tussen de 26-40 jaar, zowel voor de Fontan patiënten groep als de TGA groep. Alle deelnemers zullen op de dag van deelname zowel een MRI van hun hart, als ook een echo, ECG en bloedonderzoek ondergaan.

          

Bijdrage van Stichting Hartekind
Stichting Hartekind heeft voor dit onderzoek €250.000 beschikbaar gesteld, om de VELOCITY-studie op beide lokaties mogelijk te maken. Per 1 april 2018 zal de VELOCITY-studie van start gaan met een looptijd van 2 jaar. Stichting Hartekind wil door middel van het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van deze hartekinderen verbeteren, zodat ze gewoon kind kunnen zijn, met als motto: "Kind zijn, hart nodig!"
 

Filmpje van de bloedstroom in de rechter longslagader

Kind zijn, hart nodig! ANBI Keurmerk goed besteed CBF erkend