Ik wil wel, maar mijn

hart klopt niet

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) bij kinderen met een aangeboren hartafwijking (AHA) en een onverwerkt medisch gerelateerd trauma

Kinderen met een aangeboren hartafwijking (AHA) die in het ziekenhuis worden opgenomen, moeten vaak invasieve en pijnlijke medische handelingen ondergaan. Hierdoor kunnen ze de ziekenhuisopnamen en alle gebeurtenissen erom heen niet goed verwerken en zelfs een posttraumatische stress stoornis (PTSS) ontwikkelen. Dit is een aanzienlijk probleem: volgens onderzoek komt een PTSS (=trauma-gerelateerde angst) bij ongeveer 10% van de kinderen voor, en verhoogde symptomen van PTSS zelfs bij ca. 35%. Dit gaat vaak gepaard met angst/depressie, lagere kwaliteit van leven, concentratie-, school- en slaapproblemen.

Een nieuwe baanbrekende, snel werkende behandelmethode tegen (verhoogde symptomen) van PTSS is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). EMDR is een geprotocolleerde behandeling die korter  duurt (minder dan 6 sessies) en ook minder pijnlijk/belastend is dan bestaande traditionele psychotherapieën. Deze innovatieve behandelmethode is helaas nu nog niet standaard beschikbaar is in de reguliere zorg voor jongeren met AHA en verhoogde symptomen van PTSS, die herhaalde medische ingrepen moeten ondergaan.

Bij EMDR wordt door gelijktijdig maken van ritmische oogbewegingen en het in gedachten nemen van een traumatische ervaring, de angstlading  van die gedachte meteen verminderd, en dus minder  pijnlijk.

Voor dit onderzoek worden gedurende 3 jaar 360 kinderen met een aangeboren hartafwijking in de leeftijd van 4-16 jaar uitgenodigd die symptomen van PTSS hebben. De helft van deze groep kinderen zal de EMDR behandelmethode krijgen en de andere helft de reguliere medische behandeling.

Met dit onderzoek hoopt het Erasmus MC te bereiken dat:
 

Dit onderzoek is gestart op 1 januari 2016 en voor dit onderzoek financiert Hartekind EUR 67.476.
Diverse kranten hebben dit nieuws opgepakt en een artikel geplaatst over de start van dit onderzoek. 

Download hier de bovenstaande tekst.

 

Kind zijn, hart nodig! ANBI Keurmerk goed besteed CBF erkend