Ik wil wel, maar mijn

hart klopt niet

25.000 Valentijnsharten voor hartpatiëntjes op het Museumplein

Afgelopen zaterdag – op Valentijnsdag – heeft Stichting Hartekind samen met een groot aantal Hartekinderen, hun ouders en vrijwilligers 25.000 hartvormige lolly’s op het Museumplein in Amsterdam geplant. Dit om aandacht te vragen voor de 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking. En om geld in te zamelen om medisch onderzoek naar hartafwijkingen bij baby’s en kinderen te financieren

Bezoekers mochten de lolly’s plukken en werden gevraagd een kleine donatie van 3 euro te doen door het woord HARTEKIND naar 3669 te sms’en.

Aandacht voor kinderen met aangeboren hartafwijking

Met de 25.000 lolly's heeft stichting Hartekind aandacht gevraagd voor de 25.000 Nederlandse kinderen met een aangeboren hartafwijking. Deze Hartekinderen vragen om meer kwaliteit van leven en het terugdringen van het sterftecijfer. Daarvoor is meer onderzoek en dus meer geld nodig. Ondanks de sterfte en de enorme, vaak levenslange gevolgen staat kindercardiologie minder in de belangstelling dan bijvoorbeeld de strijd tegen kinderkanker of de preventie van (dodelijke) ongevallen.

Jaarlijks overlijden meer dan 100 kinderen aan hun aangeboren hartafwijking. Voor kinderen onder de 18 is dat helaas een belangrijke doodsoorzaak in het bekende rijtje. Maar het onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Aangeboren hartafwijkingen beheersen het leven van 25.000 Nederlandse kinderen en hun gezinnen. Meer dan de helft ondergaat tenminste één openhartoperatie.

Geslaagde dag

Bij het Ezelsoor op het Museumplein is zaterdagochtend  hard gewerkt door de Hartekinderen, hun ouders en een aantal kindercardiologen om alle lolly’s op tijd de grond in te krijgen. De rest van de dag hebben zij alle bezoekers vertelt over hun uitdagingen, welk onderzoek nu nodig is en hoeveel dat kost.

Timothy is één van de Hartekinderen die aanwezig was. Hij is 11 jaar en heeft al drie openhartoperaties gehad. Zoals vele van zijn lotgenoten kampt hij met leerproblemen en moet hij zijn hele leven medicijnen slikken.  En ook al was Timothy ziek zaterdag, hij was er toch om te helpen! En….. hij is zelfs geïnterviewd en was ’s avonds op TV te zien!

Maar niet alleen Timothy heeft hard gewerkt. Ook alle andere hartekinderen, én hun ouders  hebben keihard gewerkt om de dag te laten slagen. Zo was er bijvoorbeeld een Hartekindje dat samen met zijn mama ging flyeren en van iemand zomaar 50 euro kreeg!  En een Hartepapa die kwam helpen, terwijl zijn dochtertje al een tijd in het ziekenhuis ligt. Wat bijzonder! Hij kwam zelfs met het idee om met de resterende lolly’s het woord “Hartekind” te spellen in het gras. En een vrijwilligster die er met de collectebus “vandoor” ging en daarmee enorm veel geld heeft opgehaald. Zij mocht zelfs een hartje in iemands haar scheren!
Speciale dank ook aan de dames die iedereen de hele dag van koffie/thee/limonade en broodjes hebben voorzien!